Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας σε συνεργασία με την ΕΥΠ έχει καταγράψει τους τελευταίους μήνες με απόλυτη μυστικότητα περισσότερες από 100.000 συνομιλίες υπόπτων και έχει δημιουργήσει έναν ογκώδη φάκελο για τις διασυνδέσεις ποινικών κρατουμένων και κρατικών υπαλλήλων. Παράλληλα έχουν ανοιχθεί δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιωτών και κρατικών λειτουργών μέσα στους οποίους εντοπίστηκαν τεράστια ποσά από παράνομες συναλλαγές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ανώτατοι αξιωματικοί στο «Βήμα», «πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα των διωκτικών αρχών στην προσπάθεια να σπάσει το απόστημα των φυλακών και να αποκαλυφθεί η συνεργασία κρατουμένων με αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους».
Συνεχή ενημέρωση για την υπόθεση αυτή έχουν οι ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ στοιχεία αυτής της μεγάλης επιχείρησης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επισήμως τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Ανώτατοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μια «ιδιαίτερης σημασίας υπόθεση που αποδεικνύει τις διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο διασυνδέονται τα κυκλώματα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, αλλά και πώς αποκτούν σχέσεις με επίορκους υπαλλήλους».
Πως ξεκίνησε η έρευνα
Εναυσμα της έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. απετέλεσε η σύλληψη στις 29 Οκτωβρίου 2009 ενός 46χρονου αρχιφύλακα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε προμηθεύσει έναν 37χρονο κρατούμενο από το Ιράκ με ναρκωτικές ουσίες.
Αρχικώς οι αξιωματικοί πίστεψαν ότι πρόκειται για μια μεμονωμένη υπόθεση διαφθοράς αστυνομικού. Στην πορεία όμως οι εκτιμήσεις αυτές ανατράπηκαν και οι αστυνομικοί βρήκαν την άκρη του νήματος για το μεγάλο κύκλωμα που δρούσε σε φυλακές της χώρας.
Λίγες ημέρες αργότερα λοιπόν, στις 5 Νοεμβρίου 2009, έφθασε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων μια έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα. Επρόκειτο για έναν 35χρονο κρατούμενο στις φυλακές της Κέρκυρας, ο οποίος περιέγραφε αναλυτικά τη μέθοδο εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών και σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Ως καθοδηγητής του κυκλώματος, ο οποίος συντόνιζε επίορκους αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εμφανιζόταν _ σύμφωνα με την κατάθεση του κρατουμένου από την Κέρκυρα _ ένας αλβανός κρατούμενος στις φυλακές της Λάρισας με το ψευδώνυμο «Γκάζι». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών χρησιμοποιείτο ως «βάση» εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές.
Οι ύποπτοι αστυνομικοί έδιναν 100-200 γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών σε μεταχθέντες κρατουμένους, εκείνοι ακολούθως τα κατάπιναν και τα εισήγαν κατά την επιστροφή τους στο σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο είχαν ξεκινήσει για να δικαστούν. Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων έκριναν ως ιδιαίτερα σοβαρές τις καταγγελίες του 35χρονου κρατουμένου και κλιμάκιο των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. πήγε, στις 9 Νοεμβρίου 2009, στη φυλακή του νησιού προκειμένου να λάβει νέα κατάθεση από αυτόν.
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε διεξοδικά στη μέθοδο διακίνησης και εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών σε πολλά σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας μέσω της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών, του Τμήματος Μεταγωγών Ιωαννίνων και του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού. Στη νεότερη κατάθεσή του ο 35χρονος αναφέρθηκε και σε άλλους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα από τις φυλακές της Λάρισας και της Αμφισσας. Παράλληλα παρέδωσε έναν αριθμό περίπου 10 καρτοκινητών τηλεφώνων μέσω των οποίων δίδονταν οι «παραγγελίες» για τη διακίνηση ναρκωτικών.
Εμπλοκή των υπαλλήλων
Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο των αστυνομικών αρχών, «από τις περαιτέρω έρευνές μας διαπιστώθηκε ότι στη διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στα κρατητήρια και στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν ενεργό ρόλο αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ιωαννίνων, καθώς και σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού οι οποίοι έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντος». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία της έρευνας φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή γιατρών και άλλων ιδιωτών στο κύκλωμα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν ότι οι χώροι στους οποίους διαδραματίζονταν οι παράνομες συναλλαγές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτηρηθούν και να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτόν τον λόγο ζητήθηκε η άρση απορρήτου και η ακρόαση συνομιλιών των κινητών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος προκειμένου να προχωρούν σε εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών. Ετσι λοιπόν άρχισαν να παρακολουθούνται τηλεφωνικές συνομιλίες από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 18 Φεβρουαρίου 2010 και από τις 29 Αυγούστου 2010 ως τις 29 Οκτωβρίου 2010.
Οπως αναφέρεται σε άλλο έγγραφο που συνέταξαν οι δικαστικές αρχές, «από τις ακροάσεις των συνομιλιών στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των προαναφερόμενων καρτοκινητών, ο αριθμός των οποίων πρέπει να επισημανθεί ότι υπερβαίνει τις 50.000 κατά το χρονικό διάστημα από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 18 Φεβρουαρίου 2010 (αντίστοιχος αριθμός υποκλαπεισών συνομιλιών υπήρξε και σε άλλες περιόδους τηλεφωνικών παρακολουθήσεων) προέκυψαν στοιχεία για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών με κύριους οργανωτές εγκλείστους των φυλακών. Σε πολλές δε περιπτώσεις αναφέρονται στις συνομιλίες τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται τα χρήματα για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών».
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις υποκλοπές των συνομιλιών μέσω του συστήματος της ΕΥΠ η έρευνα των «αδιάφθορων» στράφηκε στην ανάλυση συνολικά 14 τραπεζικών λογαριασμών (ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να ανήκαν σε ιδιώτες _ μερικοί από αυτούς σε γυναίκες _ που είχαν στενή συνεργασία με τους κρατουμένους) μέσω των οποίων γινόταν το αλισβερίσι των ναρκωτικών στις φυλακές, αλλά δίδονταν και οι αμοιβές στους επίορκους κρατικούς υπαλλήλους.
Στην πορεία της έρευνας δόθηκαν νεότερα στοιχεία για εμπλοκή στο ίδιο κύκλωμα υπαλλήλων και από άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, όπως από τις Φυλακές Κέρκυρας, οι οποίοι επίσης μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιοι αξιωματικοί συγκέντρωσαν νεότερες πληροφορίες για τη διανομή των ναρκωτικών στις φυλακές. Παράλληλα ζήτησαν και έλαβαν ανωμοτί καταθέσεις από εμπλεκομένους στο κύκλωμα, ενώ προχώρησαν σε νέες άρσεις απορρήτου συνομιλιών προκειμένου να τεκμηριώσουν τη συμμετοχή όλων των μελών του τεράστιου κυκλώματος σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.
http://crimesonair.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου