live score!!!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ένοχο... τηλέφωνο



Μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται τώρα για να μας ενημερώσει ότι το 'τηλέφωνο' του ντους , όσο καθαρό πιστεύουμε ότι είναι τόσο 'επικίνδυνο' αποδεικνύεται καθώς αποτελεί πηγή επικίνδυνων βακτηρίων.


Οι αναλύσεις λοιπόν των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής το δρ. Νόρμαν Πέις, έδειξαν ότι περίπου ένα στα τρία 'τηλέφωνα' ντους φιλοξενούν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα ενός
.μυκοβακτηρίου που προσβάλλει τους πνεύμονες.
Η συγκέντρωση του βακτηρίου αυτού, μάλιστα, στο 30% των περιπτώσεων βρέθηκε να είναι 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τις συγκεντρώσεις του σε άλλα σημεία των υδραυλικών εγκαταστάσεων ενός σπιτιού.

Το μυκοβακτήριο σχηματίζει ένα βιοφίλμ που προσκολλάται στο εσωτερικό μέρος της κεφαλής του ντους. Κατά τους ερευνητές, αυτή πιθανότατα είναι και η εξήγηση γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης των πνευμόνων σε ανθρώπους που κάνουν πολλά ντους.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το νερό που περνά μέσα από το ντους παρασύρει μαζί του τα συσσωρευμένα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια διεισδύουν στους πνεύμονες μέσω της αναπνοής.

Άτομα με βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό, ηλικιωμένοι αλλά και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι πιο ευάλωτοι στο ενδεχόμενο μόλυνσης των πνευμόνων μέσω του 'τηλεφώνου'.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μόλυνσης των πνευμόνων είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο μόνιμος ξερόβηχας και το αίσθημα κόπωσης.
Αν θέλετε να περιορίσετε τα επικίνδυνα βακτήρια, ακολουθήστε τη συμβουλή των ειδικών και αντικαταστήστε το πλαστικό 'τηλέφωνο' του ντους με μεταλλικό, κατά προτίμηση με ενσωματωμένο φίλτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου