live score!!!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Μετρούν» και οι αποδείξεις από τα διόδια


 Και οι αποδείξεις από τα διόδια θα ισχύσουν για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.


Αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου στάθηκαν ερωτήματα πολιτών που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές για τη διέλευση των διοδίων και λαμβάνουν κάθε μήνα ειδικό αναλυτικό λογαριασμό. Όπως λοιπόν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι ετήσιες δαπάνες διοδίων ιδιωτών-συνδρομητών για διελεύσεις αυτοκινητοδρόμων με τη χρήση συστημάτων τηλεδιοδίων αποδεικνύεται με «βεβαίωση ετήσιας δαπάνης διοδίων» της αρμόδιας για την εκμετάλλευση εταιρείας...




Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου του περασμένου Απριλίου (ΦΕΚ 58Α723-4-2010), το αφορολόγητο ποσό της φορολογικής κλίμακας ισχύει εφόσον ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τους βαρύνουν κλπ. Επομένως οι δαπάνες διοδίων καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό εφόσον προσκομισθούν οι αποδείξεις που προβλέπει ο Κ.Β.Σ.


Στις περιπτώσεις ιδιωτών που κατά τη διέλευση αυτοκινητοδρόμων κάνουν χρήση των συστημάτων τηλεδιοδίων, η εταιρεία, για την εμφάνιση του εσόδου από την εκμετάλλευση των διοδίων εκδίδει κάθε μήνα, με βάση τη χρήση μαγνητικών καρτών ή ηλεκτρονικών πομπών το στοιχείο, «Λογαριασμός διελεύσεων», το οποίο αποτελεί επίσημο φορολογικό στοιχείο.


Προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στη συγκέντρωση των αποδείξεων των δαπανών που καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό, για τους πελάτες φυσικά πρόσωπα - ιδιώτες(συνδρομητές) που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν άπαξ τους λογαριασμούς διελεύσεων αυτοκινητοδρόμων, η αρμόδια για την εκμετάλλευση εταιρεία μπορεί να εκδίδει και να τους αποστέλλει «Ετήσια ενημέρωση λογαριασμών» (πρωτότυπο) για φορολογική χρήση, στην οποία θα αναφέρονται όλα τα δεδομένα των μηνιαίων εκδιδόμενων λογαριασμών συμπεριλαμβανομένων και του μοναδικού αριθμού του μηνιαίου λογαριασμού διελεύσεων.


Εναλλακτικά μπορεί να εκδίδει και να αποστέλλει και «βεβαίωση ετήσιας δαπάνης διοδίων (διελεύσεων)» σε πρωτότυπο επιστολόχαρτο της εταιρείας για το σύνολο του ποσού των διελεύσεων του συνδρομητή για κάθε έτος, στην οποία θα αναφέρονται όλα τα στοιχεία του ιδιώτη (επώνυμο, όνομα, κωδικός πελάτη, ΑΦΜ, ΔΟΥ ) με σφραγίδα και υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας.

TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου