live score!!!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Εκτυπωτής" δέρματος..........

Σε εργαστηριακό στάδιο η δημιουργία συσκευής που με λειτουργία ανάλογη με αυτή ενός εκτυπωτή θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει το καμμένο ή κατεστραμμένο δέρμα με υγιές. Προορίζεται αρχικά για...
στρατιωτική χρήση.

Ανάλογα πειράματα και για άλλα ζωτικά όργανα.

Ερευνητές επεξεργάζονται τη δημιουργία μιας ειδικής συσκευής "εκτύπωσης" δέρματος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επούλωση πληγών των στρατιωτών στα πεδία των μαχών.

Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο αναγεννητικής ιατρικής του "Wake Forest", άντλησαν την έμπνευση για το συγκεκριμένο εγχείρημα από τους κοινούς εκτυπωτές που πολλοί έχουμε στα σπίτια ή τα γραφεία μας.


"Ξεκινήσαμε χρησιμοποιώντας έναν κοινό εκτυπωτή με μελάνι. Μόνο που στη θέση του μελανιού, βάλαμε στο μελανοδοχείο κύτταρα", είπε ο Δρ Άντονι Ατάλα, διευθυντής του ινστιτούτου.


Στόχος είναι η συσκευή που θα δημιουργηθεί να είναι σε θέση να ανοικοδομήσει το καμμένο ή κατεστραμμένο δέρμα.


Τα εγκαύματα υπολογίζονται στο 5% με 20% των τραυματισμών των σχετιζόμενων με τις πολεμικές συρράξεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο αναγεννητικής ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Γι' αυτό και το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα από τα πολλά που επιδοτούνται από το συγκεκριμένο ινστιτούτο, το οποίο και αποτελεί παρακλάδι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.


Το "Wake Forest" θα λάβει τα επόμενα χρόνια περίπου 50 εκ. δολάρια από το υπουργείο, ώστε να φέρει σε πέρας τα ερευνητικά του προγράμματα, μεταξύ αυτών και τον "εκτυπωτή δέρματος".


Όσον αφορά τη διαδικασία, αν και ακόμη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, η ιδέα είναι, όπως επεσήμανε και ο Ατάλα, "η επιδιόρθωση των κατεστραμμένων κυττάρων στρώμα-στρώμα".


Πιο συγκεκριμένα, ένα μικρό κομμάτι δέρματος -μεγέθους περίπου όσο μισό γραμματόσημο- αφαιρείται από το σώμα του ασθενούς.


Τα κύτταρα του κομματιού αυτού, διαχωρίζονται και έπειτα κλωνοποιούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον.


"Παράγουμε μεγάλες ποσότητες κυττάρων. Από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν τα νέα κύτταρα, το μόνο που μένει είναι να τα βάλουμε στον "εκτυπωτή" και να τα "τυπώσουμε" στον ασθενή", δήλωσε ο Ατάλα.


Το μηχάνημα τοποθετείται έπειτα πάνω από την πληγή, σε μια απόσταση ώστε να μην αγγίζει το καμμένο δέρμα και με λειτουργία παρόμοια με αυτή ενός σκάνερ, εναποθέτει τα υγιή κύτταρα στο σώμα του τραυματία. Η επιδιόρθωση του δέρματος μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες, ανάλογα με τον τύπο και την έκταση του εγκαύματος.


Ήδη έχουν κατασκευασθεί τα κατάλληλα εξαρτήματα, ώστε η συσκευή να μην έρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση με το κατεστραμένο δέρμα, αλλά και να μπορεί να προσαρμόζεται σε διάφορους σωματικούς τύπους.


Βέβαια, απ' ό,τι ισχυρίζονται οι ερευνητές, ακόμα δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε θα είναι σε θέση αυτή η συσκευή όντως να ακολουθεί τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών, καθώς είναι και πολύ αυστηροί οι κανόνες για την προώθηση ενός τέτοιου εγχειρήματος.


Οι αξιωματούχοι του στρατού πάντως φιλοδοξούν ο "εκτυπωτής" μέσα στα επόμενα χρόνια να χρησιμοποιείται με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τους φαντάρους, όσο και για τους πολίτες.


Μέχρι στιγμής πάντως αρκετά ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα από την εργαστηριακή εφαρμογή της συσκευής. "Είμαστε ήδη σε θέση να παραγάγουμε υγιές δέρμα", ανέφερε ο Ατάλα.


Πολύ ενδιαφέρουσες είναι επίσης και οι εκτιμήσεις άλλων αμερικανικών Πανεπιστημίων που δουλεύουν πάνω σε παρόμοια προγράμματα και διατείνονται πως όχι μόνο δέρμα, αλλά και άλλα ζωτικά όργανα μπορούν να ανοικοδομηθούν με τον ίδιο τρόπο.


Ελπίζουμε μόνο όλες αυτές οι κατακτήσεις της ιατρικής επιστήμης να τεθούν όντως προς εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και να μην προϋποθέτουν υπέρογκα χρηματικά ποσά (εξαιρετικά αμφίβολο) ή ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις, για να βρουν πεδίο εφαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου