«Μέσα στις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη» δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Φρανσουά Μπαρουέν, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων. Οι γαλλικές δυνάμεις δηλώνουν που θα.... συμμετέχουν στην επιχείρηση, ενώ στο Όσλο η υπουργός Άμυνας της χώρας Γκρέτε Φαρέμο γνωστοποιεί πως και η Νορβηγία θα συμμετάσχει στην καταστολή των δυνάμεων Καντάφι. Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους για την επιβολή του ψηφίσματος του ΟΗΕ και τη λήψη «κάθε άλλου απαραίτητου μέτρου».
«Τον περιμένει η κόλαση όποιον επιτεθεί στη Λιβύη» απαντά ο Μουαμάρ Καντάφι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγές από το ΝΑΤΟ, πάντως, δήλωναν σήμερα το πρωί ότι όλοι οι πρεσβευτές βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Συμμαχία θα αναλάμβανε δράση μόνο έπειτα από μια ξεκάθαρη εντολή των Ηνωμένων Εθνών.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία δηλώνει ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα διεξαχθούν «σύντομα», «εντός των επομένων ωρών» και οι γαλλικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL πως «οι Γάλλοι, οι οποίοι ηγήθηκαν των εκκλήσεων για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα είναι συνεπείς ως προς τη στρατιωτική επέμβαση». Όταν του ζητήθηκε να γίνει σαφέστερος, είπε ότι οι «Γάλλοι θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις».
Από το Όσλο, η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας Γκρέτε Φαρέμο δήλωσε στη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang ότι η Νορβηγία θα συμβάλει στη στρατιωτική δράση εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.
«Θα συμβάλουμε στην επιχείρηση, αλλά είναι νωρίς να πούμε με ποιον τρόπο. Η αποστολή αεροπορικών δυνάμεων θα ήταν κάτι εφικτό» δήλωσε η Νορβηγίδα υπουργός Άμυνας.
Επιφυλάξεις από την Κίνα
Η Κίνα εξέφρασε τις «σοβαρές επιφυλάξεις» της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αν και δεν χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία.
«Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης» αναφέρει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου σε ανακοίνωσή της, χωρίς να προβαίνει σε διευκρινίσεις γι' αυτές τις επιφυλάξεις.
Η απόφαση δίνει έγκριση για τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων» για να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, και επιβάλει κατάπαυση του πυρός στο λιβυκό στρατό, όμως διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.
Η Κίνα επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφού έλαβε υπόψη «τις ανησυχίες και τις θέσεις των αραβικών χωρών και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες στη Λιβύη», πρόσθεσε η Τζιάνγκ, χωρίς να προβεί σε διευκρινίσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου