live score!!!

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Για Όσκαρ ο «Κυνόδοντας»

Μέσα στις πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο Χόλιγουντ του Λος Άντζελες.

Είναι η πρώτη φορά από το 1977 πoυ ελληνική ταινία καταφέρνει να φτάσει στην τελική πεντάδα.... Τότε είχε καταφέρει να διακριθεί η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.
Τα τελευταία χρόνια είχαν πλησιάσει και άλλες ελληνικές ταινίες κοντά στην διάκριση, όπως η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη και οι «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη, ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να...


μπουν στην τελική πεντάδα.


Αναλυτικά, οι υποψήφιες για το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης αινίας είναι οι "Biutiful" από το Μεξικό, "Dogtooth" από την Ελλάδα, "In a Better World" από την Δανία, "Incendies" από τον Καναδά και "Outside the Law (Hors-la-loi)" από την Αλγερία.


Οι υποψήφιες για το όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι τα "Μαύρος Κύκνος" (Black Swan), το "Fighter", το "Inception", το "The Kids Are All Right", ο "Λόγος του Βασιλιά" (The King's Speech), οι "127 Ώρες" (127 Hours), το "Social Network" (η ταινία που ασχολείται με το Facebook), η ταινία κινουμένων σχεδίων "Toy Story 3", το "True Grit" και το "Winter's Bone".


Για το όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου υποψήφιοι είναι οι Javier Bardem (για το "Biutiful"), Jeff Bridges (για το "True Grit"), Jesse Eisenberg (για το "The Social Network"), James Franco (για το "127 Hours") και o νικητής στις Χρυσές Σφαίρς Colin Ferth (για τον "Λόγο του Βασιλιά").


Για το όσκαρ έρμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου υποψήφιες είναι οι Annette Bening (για το "The Kids Are All Right"), Nicole Kidman (για το "Rabbit Hole"), Jennifer Lawrence (για το "Winter's Bone"), Natalie Portman (για το "Black Swan") και Michelle Williams (για το "Blue Valentine").


Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας διεκδικούν οι Ντάρεν Αρονόφσκι (για τον "Μαύρο Κύκνο"), Ντέιβιντ Ο' Ράσελ (για τον "The Fighter"), Τομ Χούπερ (για τον "Λόγο του Βασιλιά"), Ντέιβιντ Φίντσερ (για το "The Social Network"), Τζόελ και Ίθαν Κοέν (για το "Αληθινό Θράσος").


H λαμπρή τελετή της 83ης απονομής των βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στο Kodak Theater τα ξημερώματα της 28ης Φεβρουαρίου.

Γερουλάνος: "Γιώργο, μπράβο!"

Θερμά συγχαρητήρια στο Γιώργο Λάνθιμο για την επιτυχία του να είναι η ταινία του "Κυνόδοντας" στις 5 υποψηφιότητες για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ έδωσε
με δήλωση του ο Υπουργός Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

«
Η είδηση ότι η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ξεπερνά κατά πολύ το χώρο του κινηματογράφου, των τεχνών, του πολιτισμού. Αφορά ολόκληρη τη χώρα, τους ανθρώπους της, τη νέα γενιά δημιουργών που ενσαρκώνουν το «Ναι, γίνεται» σε μια δύσκολη εποχή.


Δεν θα πω ότι η είδηση αυτή δείχνει ότι «γίνονται θαύματα», γιατί η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου βασίζεται στη σκληρή δουλειά, το ταλέντο και τις ανεξάντλητες δυνατότητές του. Δυνατότητες που χαρακτηρίζουν τις δημιουργικές δυνάμεις που οδηγούν την Ελλάδα σε μια νέα εποχή, δυνάμεις που αξίζουν τη στήριξή μας και την έχουν. Γιώργο, μπράβο
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου